Žádné produkty
Chios masticha (Μαστιχα Χιου) je název pro pryskyřičnou mízu získanou z mastichového stromu, řečíku lentišku (Pistacia lentiscus var. Chia). Je to přírodní aromatická pryskyřice, která vykapává z uměle vytvořených zářezů kmene řečíku lentišku.
|
SUROVÁ MASTICHA |
KOSMETIKA S MASTICHOU |
|||||
Přes mnohé studie a výzkumy není stále rozluštěno tajemství unikátních vlastností chioské mastichy, která je ve své účinné podobě získávaná pouze v jižní části řeckého ostrova Chios, v oblasti, která se nazývá Mastichochoria (mastichové vesnice). Možná je to půdou nebo podnebím, ale faktem zůstává, že na jiném místě na světe se z řečíku lentišku nedaří získávat pryskyřici s účinky alespoň se přibližujícími té chioské.
Masticha obsahuje více než 100 druhů různých látek, ale přesně identifikovatelných je pouze 80 z nich. Masticha je vhodná pro mnohostranné využití v potravinářském průmyslu, ve zdravotnictví a v kosmetice po celém světě.
Pro českého spotřebitele je cenná masticha ve své původní podobě pro léčivé použití a také jako přísada v kosmetických přípravcích.
Jako unikátní, lokální a specificky účinný produkt je Chios masticha od roku 1997 je chráněna značkou Chráněné označení původu (PDO). Toto označení má být zároveň i ochranou zákazníků proti bezcenným imitacím a padělkům.
Na základě vyhlášky č. 123/1997 (LO224/24-1-97) Evropské unie je Chios masticha zapsána na příslušném seznamu produktů CHOP (PDO) s cílem, aby případné imitace a padělky neohrozily pověst této specifické suroviny.
![]() |
![]() |
![]() |
Masticha se kromě jiného používá také jako přísada při přípravě pokrmů a sladkostí, při přípravě léčiv, kosmetických přípravků a parfémů. Především se ale surová masticha žvýká, protože má antiseptické účinky v dutině ústní, redukuje zubní plak a kromě toho má i bělící účinky.
Při dlouhodobém užívání zabíjí bakterie helicobacter pylori, která je původcem peptických vředů žaludku, gastritidy a zánětu dvanáctníku.
Před tím, než se do žvýkání pustíte, tak doporučujeme napít se čisté vody. Je to z toho důvodu, abyste v ústech neměli sucho a aby se masticha při žvýkání lépe spojovala. Z balíčku si vyberte kousek mastichy, vložte do úst a cucejte jako bonbon, dokud nezvlhne a nezměkne. Pak ji můžete začít žvýkat jako klasickou žvýkačku v celých ústech.
Důležitá informace - kombinujte různé tvrdosti mastichy. Hodně měkká masticha se lepí.
Mastichu žvýkejte alespoň 15-20 minut, poté ji můžete vyplivnout nebo spolknout. Samozřejmě je možné žvýkat mnohem déle...to je již na vaší chuti :-)
SUROVÁ MASTICHA |
KOSMETIKA S MASTICHOU |
|
![]() |
![]() |